• Home
  • Corporate Lactatie Programma
    • Carrière & Moederschap
  • Pakketten
  • Contact
    • Over mij
    • Borstvoeding
  • Blog
  • Gezocht!

Wat hebben vrouwen nodig?

5/30/2015

0 Commentaren

 
geschreven door Caroline Kruger van Carrière&Moederschap
logo Carrière & Moederschap - voor duurzame inzetbaarheid van werknemers in de levensfase dat ze een gezin beginnen
Tegenwoordig staat voor veel werknemers de balans tussen werk en privé hoog op de agenda. Om een leven lang fit te blijven kun je ook niet 40 jaar lang op je tenen lopen. Hoe je als leidinggevende zelf het goede voorbeeld geeft is dan ook van invloed op je omgeving en je medewerkers. 

Als je als leidinggevende een goede balans weet te houden, ontlenen medewerkers daar steun aan. Als je werk met een jonge baby wil combineren, moet je daar niet aan ten onder gaan.  Je kan na je verlof je werk weer oppakken en gefaseerd in je functie terugkeren. 

Borstvoeding en werk combineren helpt erbij, jezelf niet voorbij te rennen in de eerste paar weken na je verlof. 90% van de hogeropgeleide vrouwen geeft borstvoeding en bijna 40% doet dat nog met zes maanden. Het gaat dus om een flinke groep werknemers, die baat kunnen hebben bij beleid vanuit de werkgever op dit terrein.

Wat willen vrouwen? En wat willen werknemers in het algemeen? Randstad bracht een mooie arbeidsmarkt monitor uit, genaamd 
trends in arbeid, personele uitdagingen 2015. Daarin staat:
Zeker beter opgeleide werknemers vinden flexibiliteit en autonomie in het bepalen van werktijden en werkplekken belangrijk. Werkgevers worden aantrekkelijker gevonden als ze meer maatwerk bieden, bijvoorbeeld in de balans tussen werk en privé. Dat geldt in sterkere mate voor jongeren, vrouwen en ook voor babyboomers.

Wat hebben vrouwen nodig die na hun zwangerschap terugkeren in hun functie? 
Juist: flexibiliteit en een goede balans tussen werk en privé en steun van hun baas, om hun tijdelijke omstandigheden (thuis een jonge baby) fit te doorstaan. Hier is een voorbeeld van een baas, die met non-verbale communicatie bepaald geen goed voorbeeld is geweest voor vrouwelijke werknemers!

Het is in het belang van een werkgever om flexibiliteit te bieden: de geïnvesteerde tijd en moeite en geld (opleidingsbudget) gaat verloren als een werknemer in deze levensfase afhaakt of afbrandt. Ook de wetgever heeft dat ingezien.
Speciaal voor vrouwen die na hun zwangerschapsverlof weer gaan werken zijn door de wet speciale maatregelen getroffen:
Vrouwen hebben de bevoegdheid om 
· de eerste zes maanden extra (doorbetaalde) pauze van een uur te nemen
· als zij borstvoeding geven: de eerste 9 maanden 25% van hun werkdag de tijd nemen om te borstvoeding te geven of om te kolven. Dit komt bovenop het uur van de eerste 6 maanden.

Tijdelijk op 65% of 75% sterkte werken, doet recht aan de eisen die deze levensfase stelt. Voor een nuttig gebruik van deze faciliteit moeten vrouwen de extra pauzes flexibel kunnen inzetten, zodat ze beter op de veranderende behoeften van hun kind kunnen inspelen. Pas dan hebben ze er echt wat aan. Kinderen ontwikkelen zich zo snel: de ene week eten ze meer of minder dan de andere en de andere week eten en slapen ze op andere tijdstippen, dan een paar dagen eerder. 

Katharine Zaleski in Fortune zegt hierover:
Over 80% of us will become mothers by the age of 44, according to the US Census Bureau. So embrace your future and support it at work!

Wat voor flexibiliteit hebben we het over?
1) Professionals die borstvoeding en werk combineren hebben flexibiliteit nodig om hun dag tussendoor te onderbreken en te gaan kolven of naar hun kind te gaan en borstvoeding te geven. 

2) Daarnaast hebben ze de flexibiliteit nodig om extra tijd te nemen aan het begin of aan het einde van hun werkdag voor kolven of borstvoeding. Dat betekent: wat later beginnen en/of wat eerder weg, in plaats van een extra pauze. De aan kolven of borstvoeding besteedde tijd blijft hetzelfde, het wordt alleen handiger over de dag verdeeld. Dus niet: eerst naar het werk gaan, half uurtje dag opstarten, onderbreken voor kolven, weer verder. In de eerste tijd lukt het soms om te volstaan met 2x kolven, maar in de meeste gevallen moeten vrouwen 3x kolven. Zeker als er sprake is van reistijd en je bent 9 of 10 uur van je kind gescheiden.

3) Sommige kinderen stellen drinken liever uit tot ze weer bij hun moeder zijn. Die weigeren de fles. Dan is het handiger om of korter overdag op kantoor te werken en ook thuis nog wat te doen, of om je kind in een draagdoek mee naar kantoor te nemen. Vergeet niet dat de overbruggingsmaatregelen gelden totdat een kind negen maanden wordt. Het gaat dus maximaal om 6 maanden. Waarschijnlijk zal het korter duren, want naar mate een kind groter is, is de melkproductie flexibeler, gaat het meer vast voedsel nemen. Alleen de eerste 6 maanden wordt exclusief borstvoeding geadviseerd. Van die 6 maanden vallen er 3 maanden samen met werken. 

In de praktijk hoor ik ook dat kinderen die de fles weigeren, de fles ineens gaan accepteren als ze ouder worden en als er op relaxte wijze mee geoefend blijft worden. In een situatie dat er voor de moeder veel vanaf hangt lukt het vaak niet. En dan hoor ik achteraf dat ze in de vakantie door ging met oefenen en dat het vanaf dat moment goed ging met de fles. 

Wat zou je als vrouwelijke leidinggevende kunnen doen?
Als jij als leidinggevende een vrouw bent, zie je zwangerschap en borstvoedingsperiode dan als een kans. Een kans om te laten zien dat werk en borstvoeding prima te combineren is. Ook als je vindt dat in jouw functie werk en borstvoeding niet kunt combineren, zou je dit kort kunnen doen. Hoe? Door voor het einde van je verlof een aantal voedingen -die onder werktijd vallen- af te bouwen, op één na. En dan de eerste twee weken dat je werkt één maal per dag te kolven. Zo kun je rustig opstarten, het goede voorbeeld geven en al doende uitvinden hoe de zaken voor vrouwen die borstvoeding en werk combineren geregeld zijn in jouw organisatie. Je slaat twee vliegen in één klap: voor jezelf een rustige start, waarin je 75% van je werktijd effectief bent en 25% van je werktijd besteedt aan kolven en het noteren van je bevindingen om te kijken wat werkt en wat niet.

Met een Corporate Lactatie Programma in je organisatie weet je zeker dat de zaken voor elkaar zijn. 
Lees er hier meer over.
Wat heeft duurzame inzetbaarheid met borstvoeding te maken? 
Misschien wel meer dan je denkt!

0 Commentaren



Reageren.

    Author

    Caroline Kruger, jurist en lactatiekundige

    Archives

    December 2015
    Oktober 2015
    Augustus 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    Maart 2015

    Categories

    Alles
    Duurzame Inzetbaarheid
    Kostenbesparing
    Onderzoek
    Verlof
    Verzuim
    Ziekteverzuim

    RSS Feed

Werk en borstvoeding combineren.